Co se stalo doposud

První půle roku 2024 je již za námi, což je ideální čas na zhodnocení: Jaké jsou trendy tenisky pro rok 2024? Objeví se něco nového? Budeme ještě nosit Adidas Samba? Nebo už trend Y2K převzal vládu? Zajímají nás ještě běžecké a technologické tenisky, nebo už nosíme jen pantofle ze směsi syntetické pryskyřice a semiše? Na všechny vaše otázky vám odpovíme. Předem vám můžeme říct jedno: hranice jsou pohyblivé a pro rok 2024 neexistuje jedna trendová teniska.

Ležérní tenisky alias Terrace Sneakers

Díky mocnému návratu modelu Adidas Samba otočil Adidas v roce 2023 svět tenisek o 180 stupňů. Od basketbalu k fotbalu. Oživení mohlo, ale nemuselo začít v Tokiu. Jako první jsme si všimli rostoucí popularity této siluety v tamních ulicích. Prostřednictvím Tiktok a hvězd tohoto světa se znovu prosadila po celém světě. Společně s ležérním - alias terasovým jádrem trendu.  Ale není to jen model Samba, který se prosadil, Adidas nám v průběhu roku nabídl i další alternativy z archivních siluet. Patří mezi ně Gazelle Indoor, HandballSpezial, SL 72 a opravdu bláznivé Spz styles.

Věděli jste?
Casual alias Terrace Core má svůj původ ve fotbale. Na konci 70. let někteří fanoušci změnili styl ze širokých kalhot a Dr. Martens na úzké kalhoty a kopačky adidas. V Anglii se tribunám na stadionu také říká „Terrace“, odtud pochází termín Terrace Culture, známější jako Casual Culture. Fanoušci se při každé příležitosti oháněli kopačkami adidas a časem se tento styl přenesl i na hudební scénu a nakonec i do mainstreamu. Dlouho bylo o archivních siluetách a casual stylu ticho, ale nyní si je konečně můžete opět všude koupit.

A pokud máte i vy pocit, že v roce 2024 už se na alternativy Adidas nebudete moci dívat, máme pro vás řešení: pokud se chcete přizpůsobit současnému casual duchu, existuje spousta jiných značek a modelů, které můžete nosit. V první řadě je to nejbližší konkurent značky Adidas - Puma. Jak jste si možná všimli, právě jsme vydali vlastní návrh na siluetu Palermo , model Scopa. Dále můžeme doporučit modely Army Trainer a Suede. Do ležérního jádra se však dobře hodí i Nike Cortez, přestože tuto siluetu původně nenosila subkultura a s fotbalem nemá nic společného. Alternativou, kterou nosí modelky v ulicích New Yorku, je oblíbená bota Umy Thurman ve filmu Kill Bill, Onitsuka Tiger Mexico 66. Ani to není fotbalová bota, ale jsme si jisti, že se s ní letos budeme setkávat častěji.

Jak vidíte, rozruch kolem Adidas Samba možná v některých částech sneakerové komunity utichl, ale fotbalové siluety 2024 Archive od značky z Herzogenauchrachu budeme vídat i nadále.

Y2K a běžecké tenisky z roku 2000

Kromě modelu Adidas Samba jsme se v roce 2023 dočkali také stále odvážnějších siluet, jako je Campus 00s. Zejména u generace Z jsou reinterpretované, robustní siluety v kurzu: široké kalhoty, dresy, crop topy a pod nimi pořádně mohutná bota. Nebo jen stará bota Adidas, jak jsme řekli, hranice jsou letos pohyblivé. Adidas v čele, ale i značky jako Vans a Puma, vzaly stávající siluety a doslova je nafoukly, aby odpovídaly aktuálnímu duchu 20. let. A odvedly skvělou práci. Všude na ulicích vidíme Campus 00s, Vans Knu School nebo Fenty Puma Creeper Phatty či Suede XL.

Staré běžecké siluety z roku 2000 jsou však v módě i letos. V loňském roce dokázaly značky jako Asics a New Balance nadchnout masy svými archivními teniskami. New Balance 1906 a nové Asics GT-2160 také dokonale zapadají do současného Y2K a ležérního duchu. Velký rozruch je letos také okolo tenisek Nike Zoom Vomero 5, které jsou často okamžitě vyprodané. Mějte proto oči otevřené - nové barevné varianty rychle mizí.

Trekingové a outdoorové tenisky

Trekové a outdoorové tenisky jsou nejen pohodlné a funkční, ale také opravdu dobře vypadají. Tento trend se nyní dostává stále více do popředí zájmu. Najednou influencerky, které mají k tech wear hnutí daleko, nosí na týdnu módy Salomon XT-6 ve všech barvách. Možná za to může i Rihanna a její legendární vystoupení na Super Bowlu 2023 v jasně červených botách Salomon x MM6. Možná je to ale jednoduše proto, že outdoorové tenisky vypadají skvěle a jsou velice pohodlné. Ať tak či onak, pokud chcete držet krok s dobou, doporučujeme vám pořídit si funkční tenisky Salomon, Hoka One One, Arc'teryx nebo Nike ACG.

Crocsy, Birkenstocks a baleríny

Letos jsme však také zaznamenali, že se v rámci „naší sneaker scény“ nosí stále více jiných bot. V čele stojí Crocsy a Birkenstocky . Často jsme v této souvislosti slyšeli termín „loungecore estetika“. Nezáleží na tom, z čeho trend pantoflí na ulici vychází. Letos si můžete bez obav obléknout své oblíbené tepláky a obout si libovolné pantofle dle vlastního výběru. Dokonce i značky jako Nike a New Balance nyní přinášejí na trh své tenisky v podobě slidů.

Co je zcela mimo naši bublinu, ale nemělo by zůstat nezmíněno: V roce 2024 se opět vrací baleríny, a to i s ponožkami.

Crocs Classic Clog Lightning McQueen - solemarket.cz

Design a estetika v roce 2024 a co bude ustupovat do pozadí

V letošním a loňském roce se trendy v teniskách hodně změnily. Místo čistě bílých tenisek se v ulicích stále častěji objevují stříbrné a metalické barvy. Jedním z důvodů je jistě spolupráce Adidas Samba x Wales Bonner. Ale to není všechno: bílé tenisky na bílém podkladu letos zkrátka nejsou příliš v kurzu. Trendy jsou tenisky barevné. Můžete si troufnout na divoké barevné kombinace. Mimochodem, trendovou barvou roku je podle Pantone „Peach Fuzz“. A dokonce můžete zazářit i s leopardím vzorem (zde také malé poděkování Walesu Bonnerovi a Adidasu). Klasické platformové podrážky už nejsou hitem sezony, vidíme zajímavější běžecké podrážky, jako jsou návrhy Asics a Kiko Kostadinova, na nových Air Max DN nebo složitější konstrukce podrážek jako Gazelle Bold. Basketbalové tenisky, zejména high-topy, jako Nike Dunk a řada Air Jordan, nehrají důležitou roli. Obecně se dá říci, že humbuk kolem hype sneakers utichl. Letos můžete nosit tenisky s generálním vydáním, nemusíte kempovat před obchodem nebo sedět o půlnoci u notebooku.

Stále je vzrušující sledovat, co dalšího nás letos čeká, pokud jde o trendy tenisky roku 2024. V našem internetovém obchodě určitě najdete široký výběr všech trendy tenisek pro tento rok.

Solemarket s.r.o.