Noel a Liam Gallagherovi se po 15 letech opět setkali a jejich historie se značkou Adidas sahá až desítky let zpět.

„Protože se potřebujeme, věříme v jeden druhého,“ zpíval Noel Gallagher v písni „Acquiesce“, jediné skladbě, kde bratři z Oasis sdílejí hlavní vokály. Uplynulo 15 let od chvíle, kdy se bratři Gallagherovi, Liam a Noel, rozešli, ale teď jsou zpět. Skupina tento týden oznámila, že v roce 2025 uspořádá sérii koncertů po celé Velké Británii a Irsku. Gallagherovi měli dlouhodobě kultovní vliv na svět rockové hudby. Toto manchesterské duo je považováno za jedny z posledních skutečných rockových hvězd. Jejich hudba se rozšířila po celém světě a zaznívá téměř na každém fotbalovém stadionu. A zatímco jsou bratři Gallagherovi známí svou hudbou, jejich styl měl stejně významný dopad, zejména v posledních letech díky jejich obuvi.

Když jde o Gallagherovi, kteří se po léta nenáviděli téměř až do parodie, existuje jedna značka, se kterou jsou nejvíce spojováni. Je to Adidas. Nejenže nosili tuto značku více než 30 let – byli známí nošením bot jako Superstar a Gazelle – ale také měli několik spoluprací s touto značkou. V poslední době to bylo prostřednictvím řady SPZL, kterou kurátorsky spravuje Gary Aspden, který se inspiroval láskou severní Anglie ke třem proužkům a interpretoval to prostřednictvím archivu Adidas. Aspden byl také vedoucím zábavního marketingu Adidas v 90. a 2000. letech, kde obouval celebrity jako Gallagherovy.

Noel pracoval s Adidas na dvou modelech, včetně Sporting '72, který vyšel v roce 2011 k jeho albu High Flying Birds a byl omezen na pouhých 200 párů. Byla to bílá a modrá teniska s gumovou podrážkou. Dalším modelem byla zvláštnější bota v jistém ohledu. NG Garwen byla vydána v roce 2017 pro řadu SPZL. Modrá bota reprezentovala Noelovu lásku k Manchester City FC a měla jeho tvář na jazyku. Noel se podílel na celém procesu od začátku. Garwen byla inspirována volnočasovou obuví Adidas ze 70. let a vytvořena na základě vintage bot z Noelovy vlastní sbírky.

„Před nějakým časem si můj kamarád Gary Aspden půjčil pár vintage volnočasových bot Adidas (Adidas Brisbane), protože chtěl vytvořit botu na jejich základě pro řadu Adidas SPZL,“ řekl Gallagher při uvedení boty. „Zeptal se mě, jestli bych chtěl vytvořit podpisovou verzi jako poděkování, a tak vznikla NG Garwen SPZL.“

Vzpomínám si na své nadšení, když boty vyšly. Našel jsem obchod v USA, kde je měli, zavolal jsem jim, dal jim informace o své kreditní kartě po telefonu a objednal si pár.

Noelova láska k Adidas sahá paradoxně zpět k obchodu jménem Oasis, ne k jeho kapele, ale k obchodu v Manchesteru.

„V manchesterském Underground Marketu byl obchod jménem Oasis, zvláštní náhoda,“ řekl Noel v rozhovoru pro Adidas v roce 2010. „Vždycky jeli do Evropy a přivezli všechny opravdové boty z fotbalových tribun jako Dublin. Pamatuji si, že jsem záškoláctví využíval k tomu, abych tam šel a jen se díval na ty boty s úžasem. Už samotná krabice vypadala úžasně.“

Noel vtipkoval, že kapela dostala své jméno po tomto obchodě, ačkoli se říká, že název pochází z plakátu z turné, na kterém bylo uvedeno Oasis Leisure Center ve Swindonu.

Začal sbírat archivní boty Adidas a řekl: „Moje sbírka je složena výhradně z opravdových vintage bot Adidas, které se téměř rozpadají. Nemůžete je nosit. Mám malé boty, které jsou ve velikosti tři a půl.“

Noel žertoval, že jeho žena přišla s teorií, že boty posedle sbíral, protože vyrostl v chudobě a chtěl mít všechno, co si mohl dovolit. Říká, že s bratrem většinou museli krást oblečení a boty, když byli mladší. Noel ale později uvedl další důvod, proč začal sbírat Adidas. Když se zbavil jednoho zlozvyku, potřeboval ho nahradit jiným.

„Když jsem přestal s drogami, musel jsem se na něco soustředit, a protože mě nezajímají auta, šperky a podobné věci a měl jsem už hodně kytar, rozhodl jsem se sbírat tenisky Adidas,“ řekl deníku The Independent v roce 2013. „Měl jsem šílené množství – nemohli jste otevřít skříň, aniž by z ní nevypadlo 20 párů tenisek Adidas.“

Noel se snažil skrývat boty před svou ženou tím, že dával dva páry do jedné krabice.

V jednom bodě sbíral více než 100 párů vintage bot Adidas, ale sbírku zredukoval.

„Nejlepší jsem si nechal, mám asi 20 nebo 30 opravdových vintage párů, zbytek jsem rozdal – daroval jsem je do charitativních obchodů. Zábavné je, že když jdu na trh v Camdenu, pořád tam vidím některé své páry a měl jsem velké pokušení je koupit zpátky.“

Liamův vstup do světa kolaborací s obuví přišel později než Noelův, ale přilákal více pozornosti. Liam je skutečnou módní ikonou. Pokud si oblékne nějakou raritní bundu, druhý den je vyprodaná.

Spolupráce začala v roce 2019, když Liam vystoupil v Hackney v Londýně. Gary Aspden mu doručil pár bílých tenisek Adidas Padiham SPZL s jeho jménem na jazyku.

„To je ku*evsky skvělé, kámo. Miluju tu bílou podrážku,“ řekl Liam, když mu Aspden boty předal.

V roce 2022 Liam a Aspden představili model LG2 SPZL. Podle Aspdena se stal rekordní botou pro řadu SPZL a Adidas.

Boty vyšly znovu v roce 2023 v bílé, zelené a s gumovou podrážkou. Liam řekl, že byl „absolutně nadšený“.

Není jasné, zda budou existovat oficiální tenisky Oasis v nadcházející kolekci SPZL, ale spekuluje se o tom, že některé věci by mohly být přímo v jejich stylu. Není také jisté, co se stane s kapelou po reunion koncertech, ale spojení Adidas a Oasis dává smysl.

Solemarket s.r.o.